Bűnügy

14 évet kapott a 'pécsi fekete angyal'

Az ápoló egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében.

2024.04.25 19:11MTI

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

A vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, és a tizennégy év fegyház kiszabása mellett végleges hatállyal eltiltották a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától.

A férfi a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható - írták.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi 2022 novemberétől dolgozott a pécsi belgyógyászati klinikán, ahol szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, illetve katéterátmosást sem.

A vádlott december 17-én ügyeletben volt. Az ügyeletes orvos káliuminfúziót írt elő egy 82 éves beteg számára, aki egyedül feküdt egy kórteremben az infektológiai zárt osztály Covid+ részlegén, zsilipelt részen, ahol koronavírus okozta tüdőgyulladással kezelték.

A beadás a műszakvezető nővér feladata volt, aki előkészítette az injekciókat, majd a fecskendőket elhelyezte a Covid-osztály zsilipelő kapuja elé azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után azokat beviszi a beteghez. Időközben azonban vizitre hívták, ezért megkérte az ápolót, hogy ellenőrizze a beteg infúziójának állapotát, hogy annak lefolyása miként halad.

Az ápoló - kihasználva, hogy a tevékenységét senki sem ellenőrzi -, magához vette az előkészített fecskendőket, majd kettőnek a tartalmát a magatehetetlen beteg kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte. Amikor a műszakvezető nővér visszatért a vizitből, észrevette, hogy hiányoznak a kikészített fecskendők, és a szobába lépve tetten érte az ápolót; a harmadik teli fecskendő még az asztalon volt. A főnővér ekkor riasztotta az ügyeletes orvost.

Az idős ember néhány perccel ezután heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt meghalt.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentett be a döntés ellen, így a bíróság határozata nem jogerős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.